Inson miyasining eng xavfli dushmani ma’lum bo‘ldi
Kornell universiteti nevrologiya va radiologiya kafedrasi assistenti Liza Moskonining fikricha, noto‘g‘ri ovqatlanish birinchi navbatda miyani zararlaydi.
To‘yingan hayvon yog‘larini o‘z ichiga olgan oziq-ovqat mahsulotlari yurak-qon tomir kasalliklari va kognitiv muammolar xavfini oshiradi.
"Biz yog‘li, shirin ovqatlarni iste’mol qilganda oshqozonda emas, balki miyada turli ta’sirlar, alomatlar paydo bo‘ladi", – dedi u.
Bundan tashqari, yog‘li ovqatlanish miyaning funksional va strukturaviy elementlarini yo‘qotishiga olib keladi. Natijada miya qarishga moyil bo‘lib qoladi.
Salbiy ta’sirning oldini olish uchun shifokor antioksidantlarga boy oziq-ovqatlarni, shu jumladan, C va YE vitaminlari, beta-karotin, omega-3 yog‘ kislotalari va yallig‘lanishga qarshi B vitaminlarini iste’mol qilishni tavsiya qildi.