Kesilgan olma nega jigarrang tusga kiradi?

Kesilgan olma nega jigarrang tusga kiradi?

Ma’lumki, maydalangan olma bo‘laklari biroz muddatdan keyin jiggarang tusga kirib qoladi. Nega aynan shunday degan savol hammaga qiziq.

Ko‘pchilikning fikricha, temir moddasi tufayli mevaning tusi o‘zgaradi. Lekin bu ma’lumot  fanda o‘z tasdiqini topmagan. Qizig‘i shundaki, olmaning rangini o‘z holiga qaytarish mumkin ekan.

O‘rtacha 100 g olmada 1-2 milligramm temir moddasi mavjud bo‘lib, u mahsulotning rangini o‘zgartirish uchun kamlik qiladi.

Olmada antioksidant guruhiga mansub bo‘lgan o‘nlab moddalar bisyor, ular polifenollar deb ataladi. Shu moddalar olma yuzasida joylashganligi sababli olma kesilganda oksidlanadi. Butun olma bo‘laklarga bo‘linganda, kislorod uning tarkibiga kiradi-da, bo‘lak “zang” lay boshlaydi.

Shuning uchun olma o‘zini atrofdagi zararkunandalarga qarshi himoya qila oladi.

 

 


Matnda xatolik topsangiz, o‘sha xatoni belgilab, bizga jo‘nating (Ctrl + Enter)

Bo'limga tegishli qiziqarli xabarlar

Fikr bildirish uchun qaydnomadan o'tishingiz so'raladi va telefon rakamni tasdiklash kerak buladi!