Shifokor saraton xavfini keltirib chiqaradigan nonushtadan ogohlantirdi
Nonushta uchun sosiskalar, donli mahsulotlar kashalari va yogurt iste’mol qilsangiz, saraton paydo bo‘lish xavfi ortadi, chunki bu mahsulotlarda ko‘p miqdorda shakar mavjud. Bu haqda diyetolog Yelena Solomatina ma’lum qildi.
Uning so‘zlariga ko‘ra, shakar ortiqcha vaznga olib keladi, natijada semirish paydo bo‘ladi, bu esa o‘simtalarni qo‘zg‘atadi.
«Yog‘ning ko‘payishi yallig‘lanish, oksidlovchi stressni keltirib chiqaradi, bu hujayralarni yo‘q qiladi. Oxir-oqibat, oksidlanish DNKga tushadi, u yerda DNK dasturini o‘zgartiradi va hujayra apoptozini o‘zgartiradi, ya’ni bo‘linishdan keyin hujayraning o‘zini o‘zi yo‘q qiladi.
Bularning barchasi saraton o‘simtasi paydo bo‘lishiga olib kelishi mumkin», - dedi diyetolog «Beshinchi kanal»ga bergan intervyusida.
Shifokor turli kuchaytirgichlar va qo‘shimchalar ham saratonning rivojlanishiga sabab bo‘lishi mumkinligini ta’kidlaydi. Solomatina nonushtani tola bilan boyitishni maslahat berdi, ularga bo‘tqa, mevalar, sabzavotlar va rezavorlar kiradi.