Jigarga zarar yetkazadigan “yaxshi” mahsulotlar
Gastroenterolog-shifokor, tibbiyot fanlari doktori, Sechenov nomidagi Moskva davlat tibbiyot universiteti professori Aleksey Buyeverov ortiqcha iste’mol qilish oqibatida jigarning surunkali shikastlanishiga olib kelishi mumkin bo‘lgan mahsulotlar haqida gapirdi.
Bu haqda "sputniknews-uz.com" ma’lum qilmoqda.
Ekspertning ta’kidlashicha, rossiyaliklarning 37 foizi jigar kasalligidan aziyat chekmoqda, buning sababi - rasionda ortiqcha yog‘ va shakar tufayli yuzaga keladi. Shunda bu holatda eng xavfli - fruktoza bo‘lib, u yog‘lar sifatida qayta ishlanadi, ular asosan jigarda to‘planadi va uning yallig‘lanishini oshiradi.
Qayd etilishicha, odamlar ko‘pincha bunday shakar miqdori yuqori bo‘lgan oziq-ovqatlarni foydali deb hisoblashadi.
"Bular, masalan, sharbatlar. Ularda fruktoza eng zararli shaklda - eritilgan, tezda so‘riladi va shu sababli darhol yog‘larga aylanish uchun qayta ishlashga o‘tadi", - deydi Buyeverov.
Shuningdek, u ba’zi mevalar, xususan, tropik mevalarni ortiqcha iste’mol qilish jigarga zarar yetkazishi mumkinligini ta’kidladi. Bundan tashqari, shifokor fruktoza bo‘yicha "mutloq chempion" bo‘lgan - asalni rasionga qo‘shishda alohida e’tibor berishni maslahat berdi.