2050 yilga kelib shokolad "hashamat"ga aylanishi mumkin

2050 yilga kelib, dunyodagi kakao daraxtlarining uchdan bir qismi yo‘q bo‘lib ketishi va shokolad hashamatga aylanishi mumkin.
Iqlim o‘zgarishi kakao loviya hosildorligini pasaytirib, uni etishtirishni qiyin va foydasiz holga keltirmoqda, shokolad narxi tez o‘sib bormoqda, ishlab chiqaruvchilar esa yangi yechimlar bilan startaplarga sarmoya kiritib, muqobil variantlarni faol izlamoqda, deb yozadi Sciencedirect.
2024 yil dekabr oyi oxirida AQShning kakao fyucherslari har bir tonna uchun 12 646 dollarni tashkil qilib, rekord darajaga yetdi. Shu bilan birga, prognozlar noqulay: 2050 yilga kelib, Yer sayyorasidagi kakao daraxtlarining uchdan bir qismi umuman yo‘q bo‘lib ketishi mumkin, chunki ular tanlab olishadi - ular faqat o‘rmonning ma’lum joylarida yaxshi o‘sishi mumkin va ular iqlim o‘zgarishiga tayyor emas.
Shokolad ko‘pchilik uchun odatiy delikates hisoblanadi: shveytsariyaliklar yiliga kamida 11,6 kg, AQShda o‘rtacha bir kishi yiliga 9 kg, ruslar 7 kg, Evropa Ittifoqi mamlakatlarida esa har bir kishi taxminan 5 kg ovqat iste’mol qiladi. 2025 yilda shokolad sanoati 140 milliard dollarga baholanmoqda.