Qahva surunkali jigar kasalligi xavfini kamaytiradi — olimlar

Qahva surunkali jigar kasalligi xavfini kamaytiradi — olimlar

Britaniyalik olimlar qahvaning surunkali jigar kasalligi xavfini kamaytirayotganini aniqladilar. Mutaxassislar, shuningdek, ichimlikning bunday hollarda o‘lim ehtimolini kamaytirish qobiliyatini isbotladilar, deb yozadi The Guardian.

Tadqiqotchilar genetik va ekologik omillarni topishga qaratilgan Britaniya biobank loyihasining 494 585 ishtirokchisining ma’lumotlarini tahlil qildilar. Eksperimentda 40 yoshdan 69 yoshgacha bo‘lgan ko‘ngillilar ishtirok etdi. Ularning aksariyati qahvaga bo‘lgan muhabbatlarini tan olishdi (384,818 kishi), qolganlari ichimlik ichmasliklarini aytishdi (109 767 kishi).

Tadqiqotchilar deyarli 11 yil davomida ishtirokchilarning jigarlarini o‘rganib chiqdilar va 3600 ta surunkali jigar kasalligi, 301 o‘lim va 1839 ta yog‘li jigar kasalligini qayd etdilar. Tadqiqotchilar, shuningdek, ishtirokchilarning vazni indeksi, spirtli ichimliklarni iste’mol qilish va chekish holati kabi omillarni hisobga oldilar.

Tahlillar natijasida olimlar har qanday turdagi qahva ichadiganlar surunkali jigar kasalligi yoki yog‘li jigar kasalligi bilan kasallanish xavfini 20 foizga kamaytirganligini aniqladilar. Bundan tashqari, qahva ichuvchilarda erta o‘lim xavfi 49 foizga kamaygan.

"Qahva ichish Buyuk Britaniyada katta miqdordagi jigar kasalliklaridan himoya qilishi aniqlangan", - deydi professor Pol Roderik va Sautgempton Universitetining tadqiqot mualliflaridan biri. Ish natijasida olimlar qahva jigar salomatligi uchun kurashda samarali vosita ekanligini ta’kidlashdi.


Matnda xatolik topsangiz, o‘sha xatoni belgilab, bizga jo‘nating (Ctrl + Enter)

Bo'limga tegishli qiziqarli xabarlar

Fikr bildirish uchun qaydnomadan o'tishingiz so'raladi va telefon rakamni tasdiklash kerak buladi!